sobota, 1 lutego 2014

Panna Cotta z zieloną herbatą

To nie jest skomplikowany w przygotowaniu deser, a efekt jest dość zaskakujący. Poza pięknym zielonym kolorem, panna cotta z zieloną herbatą, ma specyficzny herbaciany smak, który z pewnością zostanie doceniony przez herbatofilów. Jeśli uwielbiasz zieloną herbatę, to propozycja dla ciebie.

Składniki:

- śmietanka 30% (350 g)
- mleko 3,2% (170ml)
- żelatyna w proszku (trzy łyżeczki)
- zielona herbata w proszku -  matcha (3 łyżeczki)
- cukier (2 łyżki)






Przygotowanie:

Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dokładnie mieszając żeby nie było grudek (jakieś 100 - 150 ml wody). W międzyczasie do małego garnka wlewamy mleko i śmietankę, całość podgrzewamy. Nie zagotowujemy. Dodajemy herbatę, bardzo dokładnie mieszając, żeby nie zbiła się w grudki (jeśli się zrobią, to je rozcieramy), dodajemy cukier i rozpuszczoną żelatynę. Deser przelewamy do filiżanek, po ostygnięciu wsadzamy do lodówki. Powinno się ściąć w ok. 2h, jednak może to zająć więcej czasu. Przed podaniem wkładamy filiżanki na chwilę do ciepłej wody, lub "suszymy" suszarką do włosów.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz