poniedziałek, 3 lutego 2014

Jajka w pomidorach, z fasolą i kiełbaską

Tak przygotowane jajka są dobrą propozycją na sycące śniadanie. Wymagają trochę więcej czasu, niż klasyczne sadzone, ale są bardziej "zwarte" i lepiej się prezentują.



Składniki:

- 4 jajka (najlepiej "1" lub "0")
- pół puszki krojonych pomidorów, lub dwa świeże
- 2-3 łyżki fasoli kidney (z puszki, lub wcześniej ugotowanej)
- kawałek (ok. 150 g) dobrej kiełbasy 
- sól, pieprz i natka pietruszki.






Przygotowanie:

Kiełbaskę pokrojoną w plastry podsmażamy na niewielkiem ilosći oliwy. Dodajemy pomidory i fasolę, jakiś czas redukujemy. Po ok. 2 minutach robimy dołki i w mnie jajka, tak żeby się za bardzo nie rozlały na pozostałą część patelni. Zmniejszamy i czekamy aż się zetną (może to zająć 15 - 20 minut). Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, solą i natką pietruszki (która nie jest tu dla dekoracji, ale wnosi sporo świeżego smaku).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz