środa, 29 stycznia 2014

Pierś z kaczki - przepis na carpaccio z kaczki i na kaszotto z burakami

Carpaccio z kaczki - przepis
Kaszotto z burakami - przepis na  niebanalny dodatek pasujący do wielu dań

Taki polski fusion. Wbrew pozorom przygotowanie tej potrawy nie zajmuje więcej niż 40 minut. Dla tych, którzy chcą odkryć kaczkę na nowo, i dla tradycjonalistów szukających ciekawych inspiracji.

Składniki:

Carpaccio z kaczki:

- 1 litr wody
- pół pomarańczy
- 2 łyżki cukru muscavado
- 1 łyżka miodu
- anyż gwiazdkowy (1 szt)
- kilka ziaren kardamonu
- łyżeczka gałki muszkatałowej
- laska cynamonu
- 3 jagody jałowca
- 2 listki laurowe
- łyżka sosu worcester
- łyżka sosu sojowego
- podwójna pierś z kaczki

Kaszotto z burakami:

- szklanka kaszy perłowej (można użyć tez pęczaku)
- ugotowane, pokrojone w kostkę buraki (250 g, czyli dwa mniejsze lub jeden duży)
- bulion z dodatkiem koncentratu barszczu (ok. 750 ml)
- starty ser grana padano lub parmezan (ok. 100g)
- 2 łyżki kaczego smalcu (ewentualnie może być oliwa)

Przygotowanie:

W małym garnku zagotowujemy litr wody. Kardamon oraz jałowiec rozcieramy w moździerzu. Z pomarańczy wyciskamy sok, skórkę kroimy na mniejsze kawałki. Do wody dodajemy cukier, miód, oraz wszystkie przyprawy. Po zagotowaniu odstawiamy na bok i wrzucamy pierś z kaczki (pozbawioną skóry). Zostawiamy pod przykryciem na około 40 minut.

Kaszę płuczemy. Na patelni podgrzewamy tłuszcz i wrzucamy kaszę. Jak się zeszkli, zalewamy chochlą ciepłego bulionu. Robimy tak dopóki, kasza nie zmięknie (ok. 35-40 minut) Pod koniec dodajemy pokrojonego buraka, oraz starty ser. Mieszamy aż się rozpuści.

Kaczkę kroimy w cienkie plastry, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i podajemy z kaszotto.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz