niedziela, 23 lutego 2014

Sałatka z pomarańczą i chilli, z dressingiem na bazie octu ryżowego

Prosta sałatka, która może być świetnym dodatkiem do wszelkich orientalnych dań. Pasuje do każdego rodzaju mięsa, jest pikantna i orzeźwiająca.


Składniki:

 - sałatka (może być nasza ulubiona, lub mix sałat)
- słodka pomarańcza - 1 sztuka
- kiełki soi (fasoli mung) - garść (mogą być świeże, lub ze słoika/puszki)
- pół zielonego ogórka
- jedna papryczka chilli, bez nasion
- mięta lub melisa




Sos do sałatki:

- neutralny w smaku olej - 2 łyżki
- zaprawa do sushi* - 3 łyżki 
- ocet ryżowy - 1 łyżka
- szczypta soli

*jeśli nie mamy zaprawy do sushi potrzebujemy dodatkowych 2 łyżek octu ryżowego, oraz łyżki białego, drobnego cukru.

Przygotowanie:

Przygotowujemy sos: mieszamy dokładnie wszystkie składniki, aż się połączą ze sobą. Sos ma być wyraźnie słodki i kwaśny, jeśli nie jest słodki, dodajemy więcej cukru. Ogórki kroimy w pół plastry, pomarańczę w kostkę, chilli pod skosem w cieniutkie paseczki (jak widać na zdjęciach). Mieszamy wszystkie składniki (pokrojone warzywa, pomarańczę, kiełki i zioła) z sałatą, dodajemy sos i jeszcze raz mieszamy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz