Składniki:
- sałatka (może być nasza ulubiona, lub mix sałat)
- słodka pomarańcza - 1 sztuka
- kiełki soi (fasoli mung) - garść (mogą być świeże, lub ze słoika/puszki)
- pół zielonego ogórka
- jedna papryczka chilli, bez nasion
- mięta lub melisa
Sos do sałatki:
- neutralny w smaku olej - 2 łyżki
- zaprawa do sushi* - 3 łyżki
- ocet ryżowy - 1 łyżka
- szczypta soli
*jeśli nie mamy zaprawy do sushi potrzebujemy dodatkowych 2 łyżek octu ryżowego, oraz łyżki białego, drobnego cukru.
Przygotowanie:
Przygotowujemy sos: mieszamy dokładnie wszystkie składniki, aż się połączą ze sobą. Sos ma być wyraźnie słodki i kwaśny, jeśli nie jest słodki, dodajemy więcej cukru. Ogórki kroimy w pół plastry, pomarańczę w kostkę, chilli pod skosem w cieniutkie paseczki (jak widać na zdjęciach). Mieszamy wszystkie składniki (pokrojone warzywa, pomarańczę, kiełki i zioła) z sałatą, dodajemy sos i jeszcze raz mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz