sobota, 8 lutego 2014

Spring rolls

Spring rolls to przekąska na bazie papieru ryżowego z nadzieniem. Idealna przystawka, która może być lekka i niskokaloryczna. W moim wydaniu proponuję owoce z krewetkami i chilli. Bardzo orientalnie, pikantnie i słodko.

Składniki:

- pół dojrzałego melona
- 1 słodka pomarańcza
- pół zielonego ogórka
- pół startej marchewki
- krewetki black tigers bez skorupek i ogonów (ok. 25 sztuk)
- papryczka chilli
- garść melisy, mięty, lub kolendry
- 2 łyżki zaprawy do sushi (ocet ryżowy rozrobiony z cukrem) lub dressingu ryżowego
- olej sezamowy (1 łyżeczka)
- papier ryżowy (12 arkuszy)


Sos do maczania:

- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 łyżeczki cukru
- posiekana papryczka chilli
- kolendra lub melisa

Przygotowanie:

Krewetki marynujemy w oleju sezamowym i posiekanej papryczce chilli (1/2 papryczki) przez ok. 15-20 min. Owoce kroimy w kostkę, resztę papryczki chilli siekamy, dodajemy pokrojonego w słupki ogórka, startą marchewkę oraz melisę (może być mięta lub kolendra). Doprawiamy zaprawą do sushi. Krewetki (jeśli są surowe, czyli jeżeli mają kolor szary, a nie różowy) podsmażamy na patelni kilka minut. Dorzucamy do pozostałych składników.

Papier ryżowy namaczamy kilka sekund w zimnej wodzie, nakładamy nadzienie i zawijamy - najpierw boki do środka, potem zwijamy w rulon. Podajmy z sosem do maczania. Można użyć sosu słodkiego chilli, lub po prostu sosu sojowego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz