środa, 12 lutego 2014

Babka ziemniaczana z gotowanych ziemniaków (kuchnia podlaska)

Babka ziemniaczana to tradycyjne danie kuchni podlaskiej, jest jednak znane też w innych regionach. Przepis pochodzi od osoby z Podlasia, ja nie roszczę sobie prawa do tego, że jest to idealnie zgodne z obowiązującą tradycją. Jednak chyba nie popełniłam żadnej wielkiej herezji ;). Babkę można przygotować z surowych ziemniaków, ale wtedy trzeba ją piec prawie dwie godziny.


Składniki:
- 1,5 kg ugotowanych w mundurkach ziemniaków
- 0,5 kg surowych ziemniaków
- ok. 350 g boczku
- ok. 150 gr kiełbasy o zdecydowanym smaku
- 3 duże cebule
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka kaszy manny
- 3 jajka
- zioła : majeranek i tymianek (opcjonalnie, niektórzy nie dodają)
- sól i pieprz


Przygotowanie:

Obrane i ostudzone ziemniaki ugniatamy, surowe trzemy na tarce o grubych oczkach. Boczek, kiełbasę i cebulę podsmażamy na patelni (na dowolnym tłuszczu, najlepiej na smalcu). Do dużej miski dodajemy ziemniaki, mąkę, kaszę i jajka, dokładnie mieszamy. Dorzucamy resztę składników - przesmażone wędliny i cebulę, oraz przyprawy.

Tak przygotowane "ciasto" wkładamy do naczynia żaroodpornego lub blachy (forma do keksu, lub do babki, lub cokolwiek co mamy w kuchni). Pieczemy ok. godzinę w temperaturze 180 stopni C, bez termoobiegu. Możemy trzymać w piekarniku dłużej - góra musi się zarumienić.

To samodzielne, sycące i bardzo kaloryczne danie. Tradycyjnie serwowane ze zsiadłym mlekiem (lub kefirem). Możemy podać z dowolną surówką, może być na bazie kiszonej kapusty.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz