- 2 filety z sandacza
- kilka gałązek tymianku, lub koperku
- jedna pokrojona w plastry cytryna
- 2-3 pory (tylko białe i jasnozielone części
- ok. 150 ml białego, wytrawnego wina
- 100 ml śmietanki 30%
- sól, czerwony pieprz i kapary
Umyte filety solimy od strony mięsa, kładziemy pokrojoną w plastry cytrynę oraz gałązki ziół, kładziemy jeden filet na drugi, skórą do zewnątrz (składamy rybkę w całość). Zostawiamy na ok. 15 minut, do pół godziny. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Pory kroimy na półplastry i smażymy na oliwie, jak się zeszklą, zalewamy winem i dusimy dopóki wino się nie zredukuje. Potem dolewamy śmietankę i dalej redukujemy (ok. 5 minut).
Złożone mięsem do środka filety owijamy folią i wsadzamy do piekarnika na ok. 40 minut. Oba filety zawijamy razem!. Na talerz wykładamy pory oraz sandacza. Rybę posypujemy czerwonym pieprzem i kaparami. Można podać ze świeżym pieczywem oraz z białym winem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz