niedziela, 23 lutego 2014

Żeberka po chińsku, długo pieczone

Żeberka po chińsku, słodko-pikantne, długo pieczone.

Składniki:

- ok. 1,5 kg wieprzowych żeberek
- 240 g gotowego sosu hoisin (użyłam z Blue Dragon (dostępne m.in. w Makro)
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 3 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżeczki cukru
- 1 czubata łyżeczka przyprawy "5 smaków"
- 2 pokrojone papryczki chilli, razem z pestkami



Ogólnie marynata ma być dość słodka, lekko kwaśna, mocno słona i pikantna (pamiętajmy, że świeże chilli uwolni swój smak z czasem, nie od razu)

Przygotowanie:

Podane wyżej składniki mieszamy ze sobą, przygotowując marynatę. Żeberka kroimy na kawałki, marynujemy minimum 24 h, możemy trzymać w lodówce kilka dni.

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, w międzyczasie żeberka (wyjęte z marynaty o osuszone) obsmażamy na patelni. Wrzucamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy marynatę, która nam została, i wsadzamy do piekarnika i środkową półkę. Pieczemy 10 minut, potem odwracamy na druga stronę, pieczemy kolejne 10 minut. Przykrywamy naczynie folią, lub pokrywką, obniżamy temperaturę do 175 stopni i pieczemy dalej przez minimum 1,5 h. Żeberka powinny być bardzo miękkie, z mięsem odchodzącym łatwo od kości. Możemy podać z ryżem, chińskim makaronem, z prostą surówką.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz