W tej kategorii umieszczam przepisy kuchni polskiej, zarówno w jej tradycyjnym, jak i bardziej nowoczesnym ujęciu. Można tu znaleźć również potrawy charakterystyczne dla kuchni regionalnej (takie jak żurek śląski, czy babka ziemniaczana), ale również dania bardziej fusion.
Żurek śląski (na zakwasie) - przepis
Żurek śląski, tradycyjny. Podany z jajkiem i kiełbasą. Klasyka kuchni polskiej, często serwowany na Wielkanoc.
Jest to prosty przepis, dokładnie i jasno opisany. Przetestowany wielokrotnie i sprawdzony na sobie :).
Babka ziemniaczana - przepis na podlaskie danie
Przepis na babkę ziemniaczaną, pochodzącą z Podlasia. Jest to tradycyjne danie, bardzo sycące i kaloryczne.
Dla niektórych będzie to dość egzotyczna potrawa, jednak zapewniam, że łatwa w przyrządzeniu i pyszna. Dla miłośników wszelkich ziemniaczanych dań - pozycja obowiązkowa!
Mizeria - przepis na mizerię w stylu śródziemnomorskim
Bardzo znany i lubiany dodatek do dań głównych. Każdy ma swoją własną, ulubioną wersję. Ja podaję przepis na jedną z możliwych wariacji, w nieco innym stylu. Zamiast koperku - bazylia, do tego odrobina oliwy. Niewielka modyfikacja, a zmienia charakter tradycyjnej mizerii.
Pierś z kaczki - przepis na carpaccio z kaczki, podane na buraczanym kaszotto
Przepis na kaszotto z burakami i na carpaccio z kaczki. To jest przykład na polski fusion - mariaż z kuchnią włoską Zamiast risotto, podajemy przygotowaną odpowiednio kaszę. Kaczka jest bardzo polskim akcentem, podana we włoskim stylu. Danie jest mniej skomplikowane, niż wygląda. Kaszotto można wykorzystać jako dodatek do innych dań głównych.
Pieczony filet z sandacza - przepis na polską rybę
Sandacz to wybitnie polska ryba. Jest delikatna w smaku, ale łatwa do przyrządzenia. To przepis na sandacza podanego na porach duszonych w białym winie, ze śmietanką. Tak przygotowany sandacz nie traci swojej delikatności i soczystości. Pory podkreślają charakter ryby.
Zapiekanka z ziemniaków - przepis na proste i lubiane danie
Uwielbiamy ziemniaki i uwielbiamy zapiekanki. To kolejne ziemniaczane danie, proste w wykonaniu. To klasyczna wersja - ze śmietaną, z dodatkiem boczku lub szynki. Ze skorupką z zapieczonego sera.
Sałatki ziemniaczane to klasyka domowej kuchni. Sprawdzają się jako dodatek, lub jako samodzielne danie. Są sycące, proste w przygotowaniu i lubiane chyba przez wszystkich. I można stworzyć wiele wersji, mniej lub bardziej wyrafinowanych. To przepis na sałatkę ziemniaczaną z fasolką, z pysznym sosem.
Leczo z kabanosami - przepis na węgierski klasyk z polskim akcentem
Leczo to jedno z takich dań, które mimo, że pochodzi z obcej kuchni, to traktujemy je jak swoje. Każdy zna leczo, każdy lubi. Ja proponuję pikantną wersję, z dodatkiem kabanosów, które swoim intensywnym aromatem bardzo wzbogacają potrawę. Wbrew pozorom to całkiem szybkie danie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz