Jedno na najbardziej znanych i lubianych dań kuchni tajskiej. Jest wiele wersji tej potrawy. Ma łagodniejszy smak, dość słodki. Jest to bardzo szybkie w przygotowaniu danie. Jeśli mamy w szafce kilka charakterystycznych dla kuchni azjatyckiej sosów, to uwiniemy się z tym błyskawicznie.
Składniki:
- makaron ryżowy "wstążki" (pół opakowania
- 200 g krewetek black tiger (najlepiej wcześniej rozmrożonych)
- 1 jajko
- chińska kapusta bok choy (można zastąpić szpinakiem, ewentualnie kapustą pekińską)
- cebula dymka (pęczek)
- garść prażonych orzeszków ziemnych (dla chrupkości)
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę, podsmażony wcześniej, ma mieć słodki smak; można użyć gotowej pasty czosnkowej)
- świeża kolendra
- posiekane chilli (opcjonalnie)
Składniki sosu:
- 1 łyżka sosu rybnego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 100 ml wody
- 1 łyżka octu ryżowego
Przygotowanie:
Makaron moczymy minimum 20 minut w letniej wodzie. Przygotowujemy sos - dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Bok choy kroimy na kawałki, oddzielając części "twarde" od miękkich (zielonych). Rozgrzewamy na patelni (lub woku) olej, wrzucamy jajko i mieszamy.
Wrzucamy odsączony makaron, krewetki i twarde części kapusty oraz czosnek. Podsmażamy chwilę, dodajemy sos. Mieszamy i smażymy kilka minut. Dorzucamy posiekaną cebulę dymkę (całą, cebulki i zieloną część), zielone części kapusty. Po chwili wyłączamy (makaron musi być miękki). Wykładamy na talerz, dodajemy liście kolendry, chilli i orzechy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz