środa, 26 lutego 2014

Kuchnia orientalna przepisy

W tej kategorii są przepisy z kuchni orientalnej (azjatyckiej): kuchnia tajska, chińska, wietnamska, japońska. Sprawdzone przepisy!

Pad Thai z krewetkami (kuchnia tajska) - przepis

Jedno na najbardziej znanych i lubianych dań kuchni tajskiej. Jest wiele wersji tej potrawy. Ma łagodniejszy smak, dość słodki. 

Jest to bardzo szybkie w przygotowaniu danie. Jeśli mamy w szafce kilka charakterystycznych dla kuchni azjatyckiej sosów, to uwiniemy się z tym błyskawicznie.

Czerwone tajskie curry z rybą (z łososiem) - przepis

Danie prosto z kuchni tajskiej, z mlekiem kokosowym i czerwoną pastą curry.
Idealne dla miłośników ostrej kuchni. 

Łączy smaki lekko słodkiego mleka kokosowego, z delikatnym łososiem, podkręconym czerwoną pastą curry.





Orientalny (azjatycki) deser Panna Cotta z zieloną herbatą - przepis

Panna Cotta to klasyczny włoski deser. Tutaj w wersji fusion z kuchnią orientalną.
Zielony kolor zapewnia dodatek japońskiej zielonej herbaty matcha. 

Matcha ma postać proszku, świetnie się nadaje jako dodatek do wielu deserów. Charakteryzuje się lekko cierpkim, wytrawnym smakiem i pięknym, nasyconym kolorem. 

Spring rolls (sajgonki)  - przepis

Znane i lubiane, pochodzące z kuchni wietnamskiej spring rollsy, znane również jako sajgonki. Zasadniczo sajgonki są smażone w głębokim oleju.

Podane "na surowo" są lekką przystawką, łatwą do przyrządzenia. Prezentują się efektownie, do ich zrobienia można użyć różnych składników.



Orientalny (azjatycki) rosół Pho Bo (z wołowiną), orientalna (azjatycka) zupa - przepis

Zupa orientalna, pochodząca z Wietnamu. Ma bardzo bogaty i złożony smak. Łączy wiele różnych składników, jednak bazą jest wołowina. 

Jeśli lubisz zupy w azjatyckim stylu, to ta z pewnością przypadnie ci do gustu. 



Kacze udka (nogi) po chińsku (w chińskim, orientalnym stylu, dobrze doprawione), pieczone - przepis

Prosty przepis na kacze udka. Wymagają marynowania, ale potem "robią się same". Są bardziej słodkie, niż pikantne.



Sałatka do dań azjatyckich (orientalnych), sałatka orientalna (azjatycka), z chilli - przepis

Lekka sałatka, będąca dobrym uzupełnieniem azjatyckich dań. Pasuje do wielu mięs. Można ją wzbogacić o mięso z pieczonej kaczki, wtedy będzie samodzielnym daniem. Dzięki chilli jest ostra i wyrazista. 




Żeberka (wieprzowe) po chińsku (w chińskim, orientalnym stylu), pikantne, pieczone - sprawdzony przepis

Żeberka wieprzowe długo pieczone. Są bardzo miękkie i soczyste, przepis wielokrotnie sprawdzony. Są bogate w smaku, ale muszą się dość długo marynować. Wielbiciele żeberek będą z pewnością zachwyceni. Jeśli się odchudzasz - omijaj z daleka ;).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz