Składniki:
- 2 kawałki rostbefu lub antrykotu o podobnej wielkości (200g)
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Steki wyjmujemy z lodówki około godziny przed planowanym smażeniem. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Mięso obtaczamy w świeżo mielonym pieprzu, solimy i wcieramy przyprawy. Na BARDZO rozgrzanej patelni, na oliwie smażymy steki po 2 minuty z każdej strony. Wsadzamy do piekarnika na 9 minut. Steki wyjmujemy i zostawiamy na ok. 5 minut, żeby odpoczęły.
UWAGA dokładny czas zależy od grubości mięsa, im grubsze, tym więcej czasu musi siedzieć w piekarniku. Kawałki wołowiny, którzy użyłam miały ok. 2,5 cm grubości. Mięso tak przygotowane, mimo że całkowicie wypieczone, jest miękkie i soczyste.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz