niedziela, 9 lutego 2014

Przepis na steki well done (well done steak)

Składniki:

- 2 kawałki rostbefu lub antrykotu o podobnej wielkości (200g)
- sól
- pieprz








Przygotowanie:

Steki wyjmujemy z lodówki około godziny przed planowanym smażeniem. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Mięso obtaczamy w świeżo mielonym pieprzu, solimy i wcieramy przyprawy. Na BARDZO rozgrzanej patelni, na oliwie smażymy steki po 2 minuty z każdej strony. Wsadzamy do piekarnika na 9 minut. Steki wyjmujemy i zostawiamy na ok. 5 minut, żeby odpoczęły.

 UWAGA dokładny czas zależy od grubości mięsa, im grubsze, tym więcej czasu musi siedzieć w piekarniku. Kawałki wołowiny, którzy użyłam miały ok. 2,5 cm grubości. Mięso tak przygotowane, mimo że całkowicie wypieczone, jest miękkie i soczyste.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz