środa, 26 lutego 2014

Penne alla puttanesca - łatwy i szybki przepis

Danie nazywane przez Brytyjczyków whore` s pasta. Bez wątpienia geneza tego prostego dania z makaronu jest ciekawa. Teoretycznie sos puttanesca powinno się serwować z makaronem spaghetti. Myślę jednak, że z innymi rodzajami sprawdza się równie dobrze. Jest to BARDZO szybki i łatwy przepis. Obiad gotowy w 15 minut.

Składniki:

- 250 g makaronu (spaghetti, penne, fusilli - co komu najbardziej pasuje)
- puszka krojonych pomidorów pellati
- 2 ząbki czosnku
- 3 filety anchois (jeśli nie mamy, można pominąć)
- 1 czerwona papryczka chilli (bez nasion)
- zielone i czarne oliwki (sporo, pokrojone na pół)
- parmezan (lub grana padano, lub inny dobrej jakości ser twardy) do posypania gotowego dania
- opcjonalnie można jeszcze dodać kapary, natkę pietruszki lub bazylię
- oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Czosnek, chilli i anchois siekamy drobno i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy pomidory, smażymy na dużym ogniu, redukując sos (co powinno zająć tyle, co ugotowanie makaronu).

W międzyczasie dodajemy oliwki (i ewentualnie kapary). Dorzucamy na patelnię ugotowany makaron, dokładnie mieszamy z sosem. Wykładamy na talerze, podajemy posypane tartym serem, można dodać pietruszkę lub bazylię. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz