Składniki:
- 1 kg kości wołowych (może byś mostek lub szponder) i 3 litry zimnej wody
- 2 kawałki kory cynamonu
- 5 gwiazdek anyżu
- 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżka ziaren kolendry
- kilka goździków (3-4)
- 2 suszone papryczki chilli (opcjonalnie)
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego (opcjonalnie, jeśli nie będzie wystarczająca słone)
- sok z połowy limonki
- 5 cm imbiru, obranego i posiekanego
Do podania:
- makaron ryżowy
- pokrojona w cienkie plastry wołowina (z polędwicy wołowej lub z udźca)
- posiekana cebula dymka (zielona część)
- posiekana czerwona papryka chilli
- listki mięty (ewentualnie melisy)
- liście kolendry
Przygotowanie:
Kości wołowe z przyprawami (cynamon, anyż, pieprz, ziarna kolendry, suszone chilli) zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Zbieramy szum, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 3 h, aż bulion zredukuje się o połowę. Odcedzamy bulion z mięsa i przypraw. Wtedy dodajemy sos rybny, sos sojowy, sok z połowy limonki oraz posiekany imbir.
Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (gotujemy ok. 5-6 minut). Do miski wkładamy makaron, pokrojoną w cienkie plastry wołowinę, oraz pozostałe składniki (posiekane chilli, liście mięty i kolendry, szczypiorek). Zalewamy gorącym bulionem, który zetnie mięso.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz