poniedziałek, 10 lutego 2014

Mizeria w stylu śródziemnomorskim (włoskim) - prosty przepis

Mizeria z bazylią - przepis

Klasyczny polski dodatek w innej interpretacji, z dodatkiem świeżej bazylii oraz oliwy z oliwek. Jeśli masz akurat kupioną wcześniej bazylię, która na dodatek marnieje, a nie masz na nią pomysłu - ten się z pewnością sprawdzi. Nie jest to przepis na tradycyjną mizerię, bo nie miał taki być. Każdy i tak ma swoją ulubioną wersję, jednak zawsze można co nie co zmodyfikować.

Składniki:

- 1 duży zielony ogórek
- opakowanie śmietany 18% lub gęstego jogurtu naturalnego (grecki, bałkański)
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- 1 łyżka octu winnego białego
- pieprz (świeżo zmielony) i sól do smaku
- oliwa do dekoracji




Przygotowanie:

Ogórka nie obieramy. Dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plastry. Solimy, dodajemy posiekaną bazylię i ocet. Zostawiamy na ok. 15 minut, żeby ogórki "wciągnęły" smak. Dodajemy jogurt lub śmietanę, dokładnie mieszamy. Posypujemy pieprzem, dodajemy oliwę, dekorujemy całymi listkami bazylii (niekoniecznie).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz