czwartek, 27 lutego 2014

Zapiekanka z ziemniaków

Prosta zapiekanka z ziemniaków, z dodatkiem śmietanki 30%, szynki serrano, z chrupiącą serową skorupką. Zdecydowanie samodzielnie danie, ale bez dodatku wędliny, może być dodatkiem, który zastąpi zwyczajne ziemniaki. Przepis jest łatwy, ilość składników niewielka.

Składniki:

- 4-5 dużych ziemniaków (ok. 750 g)
- śmietanka 30% - 300 ml (1,5 kubeczka)
- kilka plastrów szynki serrano (można pominąć, lub zastąpić szynką szwarcwaldzką, lub boczkiem)
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki tymianku
- sól i pieprz




Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy (w mundurkach) przez ok. 12-15 minut. Mają być półsurowe. Do śmietanki dodajemy wszystkie przyprawy. Po ostudzeniu, ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Układamy warstwami, każdą polewając śmietanką. Na każdą warstwę kładziemy kawałki szynki.

Na ostatniej warstwie mają być ziemniaki, polane resztą śmietanki. Całość przykrywamy folią i wsadzamy do piekarnika (nagrzanego do 180 stopni) na pół godziny. Po tym czasie wyciągamy zapiekankę, zdejmujemy folię, dajemy szynkę i ser. Pieczemy kolejne pół godziny, aż z sera zrobi się skorupka.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz