Pomysł na kacze udka, doprawione w chińskim stylu, długo pieczone. Można podać z makaronem sojowym, z ryżem i sałatką. Składniki na dwie porcje
Składniki:
- dwa kacze udka
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka sosu syczuańskiego* (można zastąpić 1 łyżką passaty pomidorowej i szczyptą zmielonego czarnego pieprzu)
- 1 łyżka oleju sezamowego
Przygotowanie:
Z podanych składników przygotowujemy marynatę, nacieramy mięso i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (można to zrobić dzień wcześniej). Kacze udka wyciągamy ok,. godzinę przed przygotowaniem. Na zimnej patelni kładziemy osuszone z marynaty nogi (skórą do dołu), czekamy aż tłuszcz się nieco wytopi, a skórka będzie chrupiąca. Potem przewracamy na druga stronę, smażymy kilka minut. Układamy kaczkę w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy folią aluminiową lub pokrywką, wsadzamy do piekarnika nagrzanego na 175 stopni, pieczemy dwie godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz