sobota, 8 lutego 2014

Pieczone frytki z ziemniaków i marchewki

Ciekawa alternatywa, tak zrobione frytki są równie smaczne, jak przygotowane tradycyjnie, ale mają znacznie mniej kalorii. I do tego nie wymagają takiej pracy. Bo robią się same. Są świetnym dodatkiem do mięsa - do steków, do kurczaka, czy nawet kotleta schabowego.

Składniki:

 - 2 ziemniaki
 - 2 marchewki
 - oliwa (ok. 2 łyżki)
- sól, pieprz i tymianek







Przygotowanie:

Marchewki i ziemniaki obieramy. Marchewki gotujemy ok. 12 minut, ziemniaki ok. 18 - 20 minut. UWAGA - wody nie solimy!. Jak warzywa ostygną, kroimy je w słupki, wrzucamy do dużej miski, dodajemy oliwę i pozostałe przyprawy. Wsadzamy o piekarnika (układamy na blasze na papierze do pieczenia), nagrzanego do 200 stopni C, na ok. 20 minut. Podajemy z keczupem lub ulubionym sosem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz