środa, 22 stycznia 2014

Łosoś w tajskim stylu (curry z łososiem)

Bardzo lubię kuchnię tajską. Przynajmniej taką, którą znam z własnych (i restauracyjnych) potraw, bo w Tajlandii nie byłam nigdy. I się nie wybieram (bo nie lubię dziwnych insektów i nie dam rady pojechać do takiego kraju z bulterierem). Więc sobie jeżdżę widelcem. Dzisiaj pomysł na filet z łososia. Zaletą jest to, że przygotowanie tej potrawy zajmuje mało czasu. Pod warunkiem jeśli mamy potrzebne składniki.

Składniki:

- filet z łososia (ok. 300 g)
- mleko kokosowe (puszka 400 ml)
- czerwona pasta curry - (jedna łyżeczka, można więcej - jeśli lubimy ostre)
- papryczka chilli (ilość wedle gustu i potrzeb)
- dwie marchewki
- dwa nieduże ziemniaki
- sos rybny (1 łyżka)
- sos ostrygowy (0.5 łyżki)
- sos sojowy (1 łyżka)
- sos worcester (1 łyżka)
- bulion rybny lub warzywny, można użyć wody - max. 0,5 l  (jeśli bulion - uwaga ze słonymi przyprawami)
- kolendra lub pietruszka do dekoracji

Przygotowanie:

Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Do wody lub bulionu dodajemy przyprawy (sos rybny, sos worcester, sos ostrygowy i sos sojowy - UWAGA! Wszystkie te przyprawy są słone, więc jeśli nasz bulion jest już słony, zredukujmy ilość). Warzywa wrzucamy do gotującej się wody.

Gotujemy ok. 15 minut, dodajemy mleko kokosowe, pastę curry i papryczkę. Po 10-15 minutach (jak warzywa będą miękkie i ilość płynu nam się nieco zredukuje) wyłączamy. Na końcu wrzucamy pokrojonego w kostkę, surowego łososia. Nie gotujemy! Łosoś nie będzie surowy, ale zachowa odpowiednią konsystencję. Po kilku minutach podajemy, dodając kolendrę lub (jeśli jej nie lubimy) natkę pietruszki. Uwaga - ostre.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz