Sos do słynnej sałatki cezara (cesarskiej). To jest oryginalny przepis, wielokrotnie wypróbowany. Zawiera wszystkie charakterystyczne składniki. Sos powinien mieć gęstą konsystencję, ma nieco przypominać domowy majonez.
Składniki:
- oliwa - 75 ml
- jedno jajko (całe!)
- 2 fileciki anchois (opcjonalnie, jak nie mamy, to nie dajemy)
- łyżeczka (czubata) musztardy dijon
- ząbek czosnku
- łyżeczka sosu Worcester
- garść tartego parmezanu (może być grana padano lub inny twardy ser)
Przygotowanie:
Potrzebny będzie nam blender i dość wąskie, wysokie naczynie (na szerokość ma się tam bez problemu zmieścić końcówka blendera, ale niewiele więcej). Najpierw wlewamy oliwę, potem wbijamy jajko i dodajemy pozostałe składniki (ser musi być potarty, czosnek posiekany).
Umieszczamy na samym dnie blender, ustawiamy najwyższe obroty i nie ruszamy nim przez ok. 15 sekund (dzięki temu jajko ładnie zacznie się łączyć z oliwą). Powoli poruszamy blenderem w dół i górę, jednak nie przekraczamy linii sosu (nie wyciągamy go z naczynia). Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji (co trwa raptem kilka sekund) nasz sos jest już gotowy.
Soli nie dodajemy - ser ma słony smak, podobnie jak musztarda dijon i anchois. Poza sałatką cezara, sos możemy użyć do innych sałatek. Lub nawet do kanapek (ma konsystencję podobną do majonezu).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz