- papryka, najlepiej kilka kolorów (tak z 3-4 sztuki)
- kabanosy - 175 g
- wędzony boczek - ok. 150 g
- cebula - 2 sztuki
- 2 puszki krojonych pomidorów
- wędzona, ostra papryka w proszku - 0.5 łyżeczki (można dać więcej, ale jeśli damy za dużo to wyjdzie za gorzkie)
- słodka papryka w proszku - 1 łyżka
- suszony tymianek (opcjonalnie, szczypta)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Paprykę kroimy w kostkę, podsmażamy kilka minut na oliwie (lub smalcu) w garnku o grubym dnie. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, później kabanosy i boczek. Wszystko wrzucamy do garnka z papryką.
Dodajemy pomidory z puszki oraz przyprawy (wędzoną paprykę, słodką paprykę, sól oraz tymianek) Przykrywamy garnek pokrywką i dusimy na wolnym ogniu minimum pół godziny. Podajemy gorące, ze świeżym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz