Przepis na domowego burgera z indyka> dobra wersja dla tych, którzy nie jedzą czerwonego mięsa, lub po prostu nie lubią wołowiny. Można zrobić bez dodatku boczku, tylko wtedy żeby burger nie był suchy dobrze jest dodać kawałek mięsa z udźca. Taka wersja jest też mniej kaloryczna.
Składniki:
- filet z indyka (ok. 500g
- wędzony boczek (ok. 100g)
- natka pietruszki
- świeżo zmielony czerwony pieprz
- sól
- posiekana cebula (1 średnia)
Przygotowanie:
Mięso mielimy w maszynce (lub kupujemy zmielone ze sprawdzonego źródła). Indyka mielimy razem z boczkiem! Dodajemy posiekaną drobno pietruszkę, posiekaną cebulę oraz pozostałe przyprawy. Odstawiamy do lodówki, żeby się "przegryzło". Formujemy kotleciki i smażymy na niewielkiej ilości oliwy.
Bułki dzielimy na pół, kładziemy na nich usmażone kotlety (opcjonalnie możemy dać jeszcze plaster sera). Na drugiej połówce dajemy plaster boczku, wsadzamy wszystko do piekarnika nagrzanego do 200 C. Wyjmujemy po kilku minutach (jak stopi się ser i zarumieni się boczek). Smarujemy sosem, kładziemy surówkę (np. coleslaw), zamykamy bułkę, bierzemy w łapki i jemy :).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz