poniedziałek, 27 stycznia 2014

Na śniadanie - hummus

Hummus, czyli pasta z ciecierzycy, z pastą tahini i czosnkiem. Świetna propozycja na kanapki, do tego banalna w przygotowaniu. Hummus pasuje do każdego rodzaju pieczywa, nasze kanapki możemy uzupełniać o dowolne dodatki.

Składniki:

 - puszka ciecierzycy lub ok. 250 g samodzielnie ugotowanej
- ząbek czosnku
- pasta tahini lub zmielony sezam (ok. 3 łyżki)
- olej sezamowy (3 łyżki)
- woda (2-3 łyżki)
- sól do smaku
- wędzona ostra papryka (opcjonalnie, dla zaostrzenia smaku)



Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia i miksujemy na gładką masę. Podajemy z ulubionym pieczywem, oraz z dodatkami - pasują wszystkie warzywa, jajka, sery o zdecydowanym smaku, wędliny. Można zrobić więcej na zapas i przechowywać w lodówce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz